150 PBT terima geran RM250,000, perkasa bandar rendah karbon

PUTRAJAYA: Sebanyak 150 pihak berkuasa tempatan (PBT) masing-masing menerima Geran Pemangkin Bandar Rendah Karbon (GeRAK) berjumlah RM250,000 pada tahun lalu.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, geran yang dilancarkan pada 2021 dengan peruntukan RM35 juta itu bagi memperkasakan inisiatif bandar rendah karbon berimpak tinggi.

Geran tersebut menetapkan hala tuju dan pendekatan yang bersesuaian dengan konsep bandar rendah karbon ke arah mencapai sasaran pengurangan gas rumah kaca GHG.

“Insyallah kita teruskan, sebab kita akan letakkan elemen alam sekitar atau green economy ini sebagai salah satu fokus dalam belanjawan 2023 yang beliau (Perdana Menteri) akan bentangkan pada sidang parlimen akan datang.” katanya kepada media selepas majlis pra-pelancaran Pameran dan Persidangan Produk Teknologi Hijau dan Eko Antarabangsa Malaysia IGEM 2023 di sini, hari ini.

Jelasnya, peruntukan geran itu diutamakan kepada PBT bagi melaksanakan program Rangka Kerja Bandar Rendah Karbon LCCF serta Cabaran Bandar Rendah Karbon 2030 di peringkat kategori Zon Rendah Karbon.

Dalam pada itu, mengenai penganjuran IGEM 2023, Nik Nazmi berkata kerajaan menyasarkan potensi perniagaan bernilai sekurang-kurangnya RM4 bilion sepanjang tiga hari acara berlangsung.

“Pada IGEM 2023, kita akan fokus keutamaan untuk mengurangkan impak perubahan iklim dan juga menekankan elemen SDG (Matlamat Pembangunan Lestari) dan ESG (Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus) untuk semua pihak sama ada kerajaan, swasta, badan bukan kerajaan dan awam bagi memenuhi sasaran negara,” katanya.

IGEM 2023 yang bertemakan ‘Race Towards Net Zero: Leadership for Climate Action’ akan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 4 hingga 6 Oktober depan.

Sumber : Buletin TV3